Kako do Stare Planine


Stara Planina Putokaz

Beograd – Stara planina oko 320 km
Novi Sad – Stara planina oko 400 km
Niš – ( Svrljig- Kalna )Stara planina 70 km
Niš – Knjaževac – Kalna – Stara planina 100 km

Pirot – Stara planina 50km

PRILAZNI PUTEVI:

1. Beograd- Paracin- Zajecar-Knjževac-Kalna-Babin Zub. Kada putujete iz Beograda ili zapadnog dela Srbije ovaj put je najkraći.Taj put na mapi je obelzen sivom bojom od Beograda je udaljen 4 sata i 10 minuta. Veoma zanimljiv put za razgledanje prirode, prolazi se pored samog podnozja planine Rtanj i istorijskih znamenitosti kao sto je Felix Romulijana u blizini Zajecara. Naravno tu su i gradovi Zajecar i Knjazevac koje ne treba zaobici.

2. Beograd-Niš-Svrljig-J.Izvor-Kalna-Babin Zub. Ovaj put je 30km kraći od puta preko Knjaževca. Deo puta od Svrljiga do sela Jalovik Izvor je lokalnog karaktera, bez horizontalne signalizacije i sa vrlo slabom vertikalnom signalizacijom. Ovaj put je manje važnosti i samim ti slabije održavan od puta Svrljig-Knjaževac, tj. prevoja Tresibaba. Taj put je na mapi obelezen plavom bojom i udaljen je 3 sata i 45 minuta.

3.Niš-Pirot-Kalna-Babin Zub. Iz Niša možete da idete autoputem prema Pirotu i da se isključite za Temsku. Deo puta između Temske i Kalne je lošeg kvaliteta sa velikim brojem klizišta i rupa, pa se vozačima savetuje oprez. U toku zime je dobro održavan.

PREPORUČEN PRAVAC:

Niš – Svrljig – Knjaževac – Kalna – Jabucko Ravnište. Put je dugačak 110km, sa dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Ovaj pravac se redovno održava i trenutno je najbolji izbor za dolazak na Staru planinu.NAJBLIZE PRODAVNICE SE NALAZE U KALNI NA 20 KILOMETARA OD SKI CENTRA STARA PLANINA.

PREPORUCUJEMO VAM DA SIPATE GORIVO DO VRHA U KNJAZEVCU, SVRLJIGU ILI PIROTU JER JE BENZINSKA PUMPA U KALNI ZATVORENA!